vrijdag 29 mei 2009

Rutte drijft af van de VVD

Rutte heeft met zijn uitspraak dat de Holocaust moet kunnen worden ontkend een gevoelige snaar geraakt, die de VVD meer kwaad dan goed zal doen.
Het CDA heeft bij monde van Maxime Verhagen meteen aangegeven, dat er geen sprake van is dat dergelijke uitspraken getolereerd zullen worden in Nederland. Vrijwel alle politici schaarden zich achter Maxime Verhagen, inclusief de VVD-ers en de PVV. Verhagen zei donderdag tijdens de dagelijkse Keek op de Dag dat hij er niet aan moet denken dat mensen zomaar alles kunnen zeggen wat ze willen, zoals de liberalen voorstaan. ‘Grofheid wordt dan de norm. Naast de vrijheid van meningsuiting is respect voor elkaar ook een belangrijke norm in onze beschaving.’ De uitspraak van Rutte dat iemand de Holocaust mag ontkennen is volgens Verhagen een dieptepunt in de parlementaire geschiedenis.

Rutte wilde een academische discussie ontketenen over de vrijheid van meningsuiting. Hij vindt dat iedereen moet kunnen denken en zeggen wat hij wil, maar koos een onethish voorbeeld. Daarmee lijkt het als of Rutte nogal wereldvreemd is. Het voorbeeld van Holocaust ontkenning ontleende hij wellicht aan zijn adviseurs, wellicht Lars Duursma (27), die ook CDA-Tweede Kamerleden traint in debatteren. In NRC Next ontspon zich eind 2007 al een discussie omdat de gast-journalist (Lars Duursma) Nederlands Debatkampioen was geworden met het verdedigen van de stelling dat de ontkenning van de Holocaust gelegaliseerd moest worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten