zaterdag 6 juni 2009

Problemen bij Orbis Zorgconcern Sittard verknoopt

Bestuursvoorzitter van Orbis zorgconcern Sittard zegt in Dagblad de Limburger d.d. 6 juni 2009 " dat de problemen bij Orbis allemaal met elkaar zijn verknoopt". Zijn hoop is gevestigd op de Gemeente Sittard-Geleen die alle problemen met de financiering van het nieuwe ziekenhuis moet vlot trekken. Het ziekenhuis heeft 20 miljoen euro nodig om afvloeiingsregelingen en reorganisatiekosten te betalen in verband met het ontslag van 700 medewerkers.

In 2008 kreeg het Orbis Concern een overbruggingskrediet van de banken Fortis ter hoogte van 180 miljoen euro, omdat de bouw van het nieuwe ziekenhuis werd stilgelegd door de bouwers wegens betalingsachterstanden. De bestuurders van Orbis stapten op met behoud van hun salaris van 300.000 euro per jaar tot het einde van dit jaar. Er werd een interimbestuurder aangetrokken door Jan Zuidam, voorzitter van de Raad van Toezicht voor 600.000 euro per jaar. De interimbestuurder is afkomstig van Boer & Croon. Boer & Croon begeleidde de planontwikkeling van het nieuwe ziekenhuis, waarbij onvoldoende rekening werd gehouden met het beschikbare budget.

Medio juni is een conferentie gepland met alle stakeholders van het nieuwe Orbis Ziekenhuis.
ABN AMRO, Fortis en projectontwikkelaars, de Gemeente Sittard-Geleen, de Provincie Limburg, zorgverzekeraars, topadvocaten, consultants van Boer & Croon, ambtenaren van minister Klink, zullen met z'n allen een oplossing bedenken voor het noodlijdende Orbis Ziekenhuis, dat tonnen aan consultants betaalt. De rekening is voor de belastingbetaler.

Update 1 januari 2010: Inmiddels is de Raad van Toezicht onder voorzitterschap van Jan Zuidam ook opgestapt onder druk van Minister Klink. Jan Zuidam is gelijktijdig opgestapt bij DSM als plv voorzitter van de Raad van Bestuur. Er zal wellicht weer een nieuwe DSM-CEO-er benoemd worden in de Raad van Toezicht, zodat de martelingen van DSM-personeel in de Sittardse isoleercellen op dezelfde voet kan doorgaan en DSM gemakkelijk z'n personeel kan lozen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten